SOYAFILM® Monteringsanvisning avtagbar återanvändbar solfilm

SOYAFILM®
Avtagbar färdigskuren solfilm - Proffstips för montering

Att montera vår avtagbara återanvändbara solfilm är inte svårt. Vi ger dig de bästa tips och vägledning för en lyckad montering.
Eftersom vår solfilm är utan klister/adhesive och mjukare än all annan solfilm kan den monteras  av och på hur många gånger du vill. Var noga med att läsa hela instruktionen först innan montering så kommer allt gå smidigare för dig. 

Alla verktyg och vätskor som nämns i instruktionerna nedan kan du köpa hos oss.

När du gjort en lyckad montering med solfilmen får du gärna skicka in en bild på din fina bil tillsammans med ett par meningar om vad du tyckte om SOYAFILM®. Alla bidrag belönas med ett presenkort!

Lycka till med monteringen :)
Lätt att montera solfilm
Välj solfilm till din bil
 Instruktion enkelt förklarad i 5 steg.

 1) Rengör rutan noggrant.

 2) Spraya vätskeblandningen på filmen och rutan.

 3) Lägg solfilmen mot glaset och justera den på rätt plats.

 4) Pressa undan vätskan med en monteringsskrapa.

 5) Låt solfilmen torka under 24-48h innan rengöring. Klart!


 Instruktion montering:

1) Se till att bilen är ren på in och ut sida för bästa resultat.

2) Lägg solfilmen först på utsidan av glaset för att se passformen och så att den stämmer.

3) Finns det något som behöver justeras så lyser du med en lampa inifrån bilen och skär det som behövs försiktigt på utsidan av solfilmen mot glaset.

4) Rengör glaset och panelerna runtom utanför glaset.

5) Skölj av solfilmen med vätskan, så rinner dammpartiklar av solfilmen och resultatet blir bättre.

6) Spraya monteringsvätskan på glaset och solfilmen.

7) Lägg försiktigt in filmen mot glaset(insidan såklart) utan att komma åt med filmen mot panelerna eller annat.

8) När filmen är på plats sprayar du monteringsvätskan på utsidan av solfilmen gång på gång och drar med monteringsskrapan med överlappande drag. Dra aldrig mot solfilmen om det är torrt på solfilmen. Dra inte heller för hårt.

9) Kontrollera så att filmen sitter på rätt plats och att det inte är vätska eller bubblor.

10) Är du inte nöjd med slutresultatet kan du ta loss filmen när du vill och skölja av den och montera om den.

11) Efter monteringen kan filmen upplevas som extra oklar sikt inifrån bilen. Ge torkningen lite tid så blir den klarare. 

Behöver du mer hjälp Kontakta oss för mer råd.


Monteringsvätska : 
5-6 droppar flytande diskmedel utan doft(t.ex citron) per liter vatten.
Destillerat vatten är alltid bäst då man vet att det inte kommer att bli några prickar pga. dåligt kranvatten.

Dåligt kranvatten kan ge vita prickar om det är hög kalkhalt i vattnet mm. Använd aldrig varmvatten ifrån kranen då kvaliteten ofta är sämre än kallt vatten ifrån kranen.
Dra aldrig med skrapan på solfilmen utan att ha sprayat vätska på solfilmen, spraya dra, spraya dra med överlappande drag.

Rengöringsvätska:

Steg 1. gnugga med industrisprit på glaset.

Steg 2. spraya monteringsvätska på glaset och dra undan med en monteringsskrapa eller fönsterskrapa.

Använd ALDRIG T-röd eller liknande då den lämnar efter sig en hinna på glaset som för vidhäftningen av solfilmen svårare.Bubblor i solfilmen:Problemet kan uppstå ifall du använt för lite vätska vid montering.Vita prickar kan bero på kalk, smuts, damm eller för mycket diskmedel i monteringsvätskan.Om bilen varit inne på reparation efter t.ex. en krock så finns det ibland prickar på glasets insida som man inte kan få bort, prickarna är ifrån när man svetsat och använd vinkelslip. När man monterar på dessa glas kommer det bli luftbubblor när filmen torkat. Dra med händerna på insidans glas så kommer du känna ojämnheterna.

Hantering av solfilmen:
Hantera, montera, demontera eller lägg ALDRIG solfilmen i direkt solljus!
Rekommenderad temperatur runt +20C, inte kallare än +5C och inte varmare än +25C. Låt bilen stå i garage eller skuggat område efter montering 24-48h.
Kör inte ut bilen direkt i sol och högre värme direkt efter montering.
En sedan eller coupe med stor lutande bakruta kan vara bra att använda monteringsvätska utan diskmedel i för ännu bättre vidhäftning.


Montering på dörrar:
Solfilmen är alltid skuren så att det inte skall bli ljusglipor in i bilen och så att man skal kunna hissa rutorna upp och ner. Därför är solfilmen tilltagen så att den går några mm under listerna och 2-4cm under listen i nederkant för att man skall kunna hissa rutorna. Det kan vara lite pilligt att få dit filmen i nederkant under gummilisten beroende på vilken bilmodell det är du monterar på. När man monterar solfilmen på dörrarna är det att rekommendera att man monterar den några mm under kanten, inte precis längs med övre kanten på på glaset. Detta eftersom filmen kan lossna i överkanten då man hissar upp glaset och det når listen som trycker ner filmen.
Nedan beskrivs montering på dörrar på 3 olika sätt:

1) När du monterar filmen hissar du ner rutan några cm. Med monteringsvätskan på filmen och glaset kan man få filmen att glida ner under listen bitvis, samtidigt som man håller ut listen lite med skrapan.

2) Demontera dörrlisten i nederkant. Man kan då behöva lossa dörrsidan för att få loss listen.Hur man demonterar dörrsidan och listen är lite olika beroende på bilmodell och på YouTube.com finns många videor hur ma gör på just din modell. Men ofta är det samma princip i hur dörrsidorna sitter fast, klipps runtom i ytterkant av dörrsidan, 1-4 skruvar bakom handtaget(bakom en täckplugg) och/eller bakom dekorationslisten vid handtaget.

3) En del modeller kan man göra som så att man hissar ned glaset så långt det går, sedan tar man tag i övre delen av panelen och drar bakåt-uppåt. Då kan panelen släppa ifrån gummilisten i nederkant.
Gummilisten sitter oftast fastklämd på dörrens plåtkaross och skall på ett eller annat sätt dras av uppåt.
På dörrar som inte har en karm runt sig är det oftast superenkelt och inget behöver demonteras. Man låter filmen med vätskan glida ner under listen.

Montering på bakrutor:
Solfilmen är skuren så att den går en bit förbi den genomskinliga delen av glaset och en bit förbi där glaset blir helt svart.

”Dot matrix” - Svarta prickar i ytterkant av glaset:
”Dot matrix” kallas det området på glaset på bakrutor och vindrutan där det finns svarta prickar eller streck på insidan av glaset.
”Dot matrix” är en detalj/område där alla solfilmer kan ha svårt att fästa helt mot glaset och mellan alla prickar. Hur bra det blir där beror oftast inte på vilken solfilm man monterar.
”Dot matrix” har olika tjocklek, täthet, höjd och det skiljer på sig mellan bilmodeller. På bilmodeller som har dubbla laminerade glas sitter dot matrix mellan glasen och vid montering kommer resultatet bli helt felfritt.

Man kan göra så att det blir något bättre resultat på ”dot matrix”. Att rengöra ordentligt med industrisprit och en grov tvättsvamp är en bra början. För att få det ännu bättre rekomenderar vi vår nya unika produkt TintGel™.
NYHET: TintGel™  Dot Matrix fix, är vår nya produkt som hjälper till med att få det mycket snyggare och bättre kring Dot Matrix området och även bättre hållfasthet och undvika kantsläpp av solfilmen. På alla rutor utom dörrrutor som hissas måste TintGel™ användas i ytterkanterna för  att garanti för hållfasthet skall gälla. TintGel™ medföljer i paket med färdigskuren solfilm till 3 bakrutor eller fler.

TintGel™
TintGel™ är ett flytande medel som läggs på Dot Matrix området innan montering av solfilmen. Lägg på, låt torka ca 5 minuter och montera filmen som vanligt ovanpå medlet. När du lägger på monteringsvätskan mellan glaset och filmen kommer TintGel™ att aktiveras och bilda en hållfast och genomskinlig yta. Lätta på trycket med monteringsskrapan när du kommer till Dot Matrix området. När vätskan och TintGel™ har torkat mellan solfilmen och glaset är området helt genomskinligt. Om du vil ta loss den avtagbara solfilmen när du använt TintGel™ måste du göra detta i temperatur gring +20C och försiktigt lossa solfilmen. TintGel™ är vattenlösligt och kan tvättas av med ljummet vatten och trasa.

Torktid:
Direkt efter monteringen finns det vätska kvar mellan solfilmen och glaset och det tar 1-3 veckor innan den torkat helt, beroende på årstid och väder. Vänta med att använda fönsterhissarna under torktiden annars kan filmen lossna.
Om det är varmt ute kan du montera på kvällen och låta bilen stå i garage över natten så sätter sig solfilmen bäst, om möjligt även med öppna dörrar.

Om det är för hög värme vid montering och direkt efter torkning kan vätskan som finns kvar mellan glaset och solfilmen förångas vilket leder till luft/vatten bubblor under filmen. I värsta fall kan den då lossna. Om den lossnar och ligger kvar i direkt solljus kan den dra ihop sig och bli svår att återmontera.

Passform och justering:
Vår solfilm levereras färdigskuren efter dina glas, men ibland kan man ändå behöva justera lite beroende pop modell och vad man har för extrautrustning ifrån fabrik. Man kan t.ex. behöva skära för larmsensor, GPS-sensor, backspegel, regnsensor eller om glaset någon gång blivit ersatt/utbytt. Anledningen till att det ibland inte är utskuret efter dessa saker är för att det inte alltid ser likadant ut på alla modeller. T.ex. två olika Volvo V70 2005 kan se helt olika ut med med vad man har för sensorer på sidorutorna i kombiutrymmet.
Finns det något som behöver justeras så lyser du med en lampa inifrån bilen och skär det som behövs försiktigt på utsidan av solfilmen mot glaset.

Bra gjort!
Nu har du läst hela anvisningen och är värd en kopp kaffe/te och tänker igenom det du läst och börjar med monteringen i lugn och ro :)